onsdag 29 maj 2019

Läs, lyssna och titta – Fokus på skola, digitalisering och lärande



Fem tips, på innehåll att läsa, lyssna eller titta på, för dig som jobbar inom eller är intresserad av skola och lärande.

  1. Första tipset är läkaren Anders Hansens bok Skärmhjärnan som lyfter fram sin syn på hur vi människor påverkas av en digital livsstil utifrån ett biologiskt och ett evolutionärt perspektiv. Boken bygger till viss del på Hansens tidigare bok, Hjärnstark.
  2. I mitt andra tips ger psykologen Siri Helle sin bild av hur mobilanvändning och digital teknik påverkar vårt mående och hälsa. Hon fokuserar specifikt på barn och ungdomar. Siri ger en positivare bild av mobil- och teknikanvändning jämfört med Hansen och menar att mobilen i sig inte är själva problemet till depression, stress och psykisk ohälsa bland utan menar att problemet ligger i hur vi hanterar de tekniska enheterna i våra liv. Siri har givit ut en bok men är även intervjuad i Hjärnpodden.
  3. En intervju med forskaren Elza Dunkel är mitt tredje tips. Hon gästar också ett av Hjärnpoddens avsnitt där hon problematiserar teknikanvändning och stressen bland föräldrar kring fenomen som barnens skärmtid. I poddavsnittet Makt, panik, sociala medier och unga, berättar hon om sin forskning rörande ungas nätanvändning och nätkulturer. I intervjun fokuseras många av de fördelar digital teknik och nätet för med sig.
  4. Fjärde tipset handlar om matteångest. Vad är matteångest? Vem får matteångest och varför? Lyssna och lär av skolministeriet: UR Sveriges Radio
  5. Mitt femte och sista tips är en film från UR om dyslexi som fokuserar på hur dyslexi kan ses som en utvecklande superkraft. I filmen får vi träffa en 19-årig filmskapare och en svensk Hollywood-regissör som berättar om sina strategier kring att hantera sin dyslexi och hur dyslexin stärkt dem på olika sätt, ex i egenskap av att vara filmskapare.

Tips 1

Bok: Anders Hansen (2019) Skärmhjärnan: hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda. Bonnier Fakta

”Den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna. För hur mycket du än gillar att kolla bildflödet på instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är din hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Den är helt enkelt i osynk med vår tid! Men det betyder inte att du står maktlös och att det saknas lösningar – med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart att inse att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker. Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid, och kanske borde vi visa den lite mer hänsyn.” https://www.adlibris.com/se/bok/skarmhjarnan-hur-en-hjarna-i-osynk-med-sin-tid-kan-gora-oss-stressade-deprimerade-och-angestfyllda-9789174247961?gclid=Cj0KCQjwuLPnBRDjARIsACDzGL2j4qkZ2NNWyig7NcfMPfU39DOVbAWlS1bA-GtAkamLka4nUHRvdwsaAnF6EALw_wcB

Tips 2

Bok: Siri Helle (2019) Smartare än din telefon: hur du använder mobilen för att må bättre, bli effektivare och stärka dina relationer. Natur och Kultur
”Det sägs att mobiler och sociala medier gör oss stressade, ytliga och ofokuserade. Men det är bara halva sanningen. Forskning visar att problemet egentligen inte är mobilen, utan vad du använder den till. Våra mobiler kan faktiskt göra oss gladare, mer produktiva och föra oss närmare människorna vi älskar. Det handlar bara om att lära sig hur. Att outsmarta telefonen, helt enkelt.
I denna praktiska guide rensar psykologen Siri Helle bland myterna och missförstånden kring hur vi påverkas av våra smartphones. Du får råd och tips på hur du bryter osunda teknikvanor och får ut det bästa av din mobil. Genom att ta kontroll över det kraftfulla verktyget i din ficka kan du närma dig det liv du vill leva.
Mellan alla ramaskrin och pekpinnar i den här frågan är det vilsamt att läsa en guide som är så nyanserad och väl underbyggd. Jag hade praktisk hjälp redan från kapitel ett. Den här boken borde bli obligatorisk undervisning för både ungdomar och vuxna!”

Tips 3

Om poddavsnittet: ”I det här avsnittet gästas Hjärnpodden av Elza Dunkel som forskar kring ungas nätanvändning och nätkulturer, säkerhet on-line, attityder och makt. Elza Dunkels är PhD vid Umeå Universitet, lektor och forskar kring de här ämnena. Samtalet kom att handla om alltifrån sociala medier, psykisk ohälsa, makt, demokratiseringsprocesser och informationsrevolutioner. Vi tar också upp frågan kring den möjlighet sociala medier innebär för samhällets grupper, som normalt haft svårt att göra sig hörda. Vi kom den att prata om det känsliga ämnet kring hur vuxna utövar makt mot barn i vardagen, något som vi båda arbetar för att motverka.”

Tips 4

Film/serie. Matteångest av Skolministeriet: UR Sveriges Radio https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3837&artikel=7214715
Vad är matteångest? Vem kan få matteångest och varför? Lyssna och lär.

Tips 5

Finns det fördelar och styrkor med att ha dyslexi? Både experter och personer med dyslexi vittnar om det. Vi träffar Adam, en 19-årig filmskapare som delar med sig av sina dyslektiska erfarenheter. Adam åker även till London för att träffa den svenska Hollywood-regissören Daniel Espinosa, som menar att han tack vare, och inte trots, sin dyslexi har tagit sig dit han är idag. Vi träffar också Susanna Cederquist som jobbar med att utbilda och föreläsa kring de styrkor som kommer med en dyslexidiagnos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar